Inflacija najmanja u Irskoj, najveća u Litvaniji

Svijet

Inflacija eurozone iznosila je 1,5% u avgustu naspram 1,3% zabilježenih mjesec dana ranije, pokazali su podaci Eurostata, dok je stopa inflacije u avgustu 2016. godine iznosila 0,2%

Prema daljim podacima iz izvještaja, najniže stope su zabilježene u Irskoj (0,4%) i na Kipru (0,5%), dok su najveće stope inflacije registrovale sledeće zemlje: Litvanija (4,6%), Estonija (4,2%) i Letonija (3,2%).

Najveći uticaj na rast inflacije eurozone došao je od cijena transportnih goriva, smještajnih usluga i vazdušnog saobraćaja, dok je pad cijena zabilježen u sektoru telekomunikacija i socijalne zaštite. Prema daljim statističkim podacima, inflacija u Evropskoj uniji u avgustu je iznosila 1,7% u odnosu na 1,5% zabilježenih u julu tekuće godine i 0,3% ostvarenih u istom mjesecu prethodne godine. Statističke prognoze ECB-a ukazuju na to da će inflacija vjerovatno pasti na nivo od 0,9% u prvom kvartalu 2018. godine, usljed ovogodišnjeg kretanja cijene nafte i neprerađene hrane koje su snažno porasle početkom 2017. godine, ali su kasnije usporile.

Predsjednik ECB-a je početkom ovog mjeseca najavio da će ova centralna banka narednog mjeseca razmatrati dalje planove vezane za program otkupa obveznica i daljih monetarnih stimulansa, a koji će između ostalog zavisiti od kretanja inflacije.