Još jedan naftaš u Trampovoj vladi

Na čelo resora energetike dolazi bivši guverner Teksasa, Rik Peri, koji radi za naftnu kompaniju, ne vjeruje u globalno otopljenje i želi da rasformira dio vlade koji mu je povjeren

Za ministra energetike Tramp je uzeo bivšeg guvernera Teksasa, Rik Perija, koji je na stranačkoj debati 2012. tvrdio da će rasformirati jedan savezni department, ali nikako nije mogao da se prisjeti i koji. Ispostavilo se – sopstveni. „Kada ja stignem tamo (u Bijelu kuću), gotovo je sa tri vladine agencije: za trgovinu, obrazovanje i… i… Žao mi je. Ne mogu da se sjetim”, kazao je Peri koga je ovaj blam koštao trke za nominaciju Republikanske stranke. Mnogima je ostalo nejasno kako je uopšte mogao da zaboravi tako nešto s obzirom da je bio guverner Teksasa u kojem posluju brojne naftne kompanije.

Poslije 15 godina na mjestu prvog čovjeka Teksasa, prošle godine je ušao u privatni biznis, i to kao član upravnog odbora naftne i gasne korporacije Enerdži transfer partners. Poslije Reks Tilersona, direktora naftne imperije Ekson mobil, koga je Tramp nominovao za šefa diplomatije, Peri je sada već drugi naftaš u Trampovoj administraciji, zbog čega tamošnji mediji predviđaju da će industrija prljavih tehnologija ostvarivati izvanredan uticaj u naredne četiri godine.

Iako će Tilerson i Peri napustiti privatan biznis, njihova imenovanja su jasan sukob interesa. Tilerson je sa Rusima sklopio unosan posao bušenja nafte na Arktiku, ali je projekat zaustavljen kada su Moskvi uvedene sankcije. Očekuje se da novi šef Stejt departmenta učini sve što može da ukine američke sankcije koje su direktno naštetile interesima njegove kompanije u Rusiji.

Peri je isticao da teorija o globalnom zagrijavanju nije dokazana i da američka ekonomija ne smije da se dovede u pitanje zbog nekoliko nepotvrđenih pretpostavki

Vjeruje se da će jedna od prvih odluka Rik Perija biti da ponovo odobri dozvole za izgradnju naftovoda koji njegova korporacija gradi kroz Dakotu a koji je sadašnja vlada privremeno obustavila. Odlazeća administracija je povukla dozvole izdate firmi Enerdži transfer partners poslije višemjesečnih demonstracija poljoprivrednika i Indijanaca iz Dakote. Prvi su tvrdili da im država nasilno otuđuje oranice, a drugi da cijevi zagađuju izvore pijaće vode i prelaze preko groblja njihovih predaka, kao i preko zemljišta koje je vlada jamčila indijanskim plemenima.

Kao guverner Teksasa (2000–2015) i kasniji čelnik naftne i gasne korporacije, Peri je posljednju deceniju i po proveo zagovarajući upotrebu fosilnih goriva. S obzirom na to da je „prljava” industrija uložila dva i po miliona dolara samo u njegove predsjedničke kampanje (druga je bila na ova s Trampom), predviđa se da će podsticati dalje korišćenje ovih energenata nauštrb obnovljivih izvora energije. On je isticao da teorija o globalnom zagrijavanju nije dokazana, ali da naučnici koji je osporavaju prolaze kao svojevremeno Galileo Galilej, i da američka ekonomija ne smije da se dovede u pitanje zbog nekoliko nepotvrđenih pretpostavki. Ispostavlja se da je Peri, i pored nekoliko ranijih ružnih opaski na račun Trampa, ipak idealan kandidat za sljedeću administraciju: kao i sljedeći šef Bijele kuće, i on negira klimatske promjene, dolazi iz svijeta krupnog biznisa i u očiglednom je sukobu interesa.

Konačno, Tilerson i Peri predstavnici su trećeg najuticajnijeg lobija u budućoj vladi – energetskog. Najveći uspjeh naftaša, koji ostvaruju profit sa vladama širom svijeta, vjerovatno je to što su svog čovjeka progurali u Stejt department. Prema pisanju tamošnje štampe, Trampa su u to ubijedili bivša državna sekretarka Kondoliza Rajs i nekadašnji ministar odbrane Robert Gejts čija konsultantska firma slučajno za klijenta ima i – Ekson mobil.

(Jelena Stevanović)