Gerd Haberman: Zašto je Švajcarska snažna

Gerd Haberman, njemački ekonomista, iznio je sedam razloga zašto smatra da je Švajcarska toliko snažna, a uvjeren je kako se ta ‘šema’ vrlo lako može primijeniti i na poslovanje firmi

1. Malo je dobro

Svaki nivo vlasti, bez obzira na to da li se radilo o vladi ili menadžmentu, dok raste postaje sve skuplji i neefikasniji. Iz tog razloga upravo najviši nivoi vlasti stvaraju i najveće troškove. Kako je Švajcarska mala zemlja, na svakom nivou može djelovati kao ‘mala i okretna’ organizacija.

2. Svi nivoi su jednako odgovorni

Švajcarska, za razliku od većine evropskih zemalja, nema masivnu birokratiju, a glasači imaju ogromnu snagu. To znači i mogućnost glasanja o javnoj potrošnji, ali i ostalim pitanjima od javnog interesa. Osim toga, vlada je jednako odgovorna na svim nivoima vlasti.

3. Decentralizacija

Savezna vlada u Švajcarskoj ima samo manji dio moći nad prikupljenim poreznim prihodima. Poznato je da se Švajcarska dijeli na kantone koji imaju ovlasti za oporezivanje. Svaki dio zemlje nastoji biti što bolji i atraktivniji kako bi privukao poslovne ljude i stanovništvo.

4. Većina odluka se donosi na lokalnom nivou

S obzirom na to da je zemlja decentralizirana, postoji tendencija donošenja odluka na lokalnom nivou kako bi se što efikasnije ispunile potrebe svakog pojedinog prostora.

5. Ne postoje političke karijere

U Švajcarskoj nema političkih karijera. Pojedini građani vode zemlju određeno vrijeme, ali osim toga rade i svoj posao koji je nezavisan od njihove političke uloge. Tako se izbjegavaju problemi koji se inače javljaju u politici poput podmićivanja i ostvarivanja nečijih interesa. Lekcija koju mogu izvući poslovne organizacije je da menadžment može postati problematičan ukoliko je nivo centralizacije previsok, a stagnacija postaje prirodno stanje.

6. Finansijsko i intelektualno utočište

Švajcarska se tokom svoje istorije držala prilično distancirano od zbivanja koja su se dešavala u svijetu. Zemlja je tokom ratova i ostalih previranja uglavnom zauzimala neutralan stav i upravo je iz tog razloga privukla veliku količinu finansijskog i intelektualnog kapitala. Svaka država, ali i organizacija može izgubiti mnogo toga ukoliko ispred praktičnosti stavlja neku vlastitu ideologiju.

7. Srednja klasa je ključna

Švajcarska kultura nije posebno definisana određenom nacionalnošću, jezikom ili religijom. Ono što definiše kulturu Švajcaraca su umjerenost, uopšteni stavovi i razmatranja, posebno u poslovnom pogledu i realnost u svakom pogledu, navodi Habermann. (Agencije)