Rekordan pad turske lire zbog inflacije i terorističkih napada

Turska lira je pala na rekordno nizak kurs prema američkom dolaru, što je objašnjeno uticajem neočekivano velikog rasta inflacije i zbog napada ekstremista.

Turska moneta je juče izgubila gotovo 1,4 odsto svoje vrijednosti, i nakratko pala ispod 3,60 u odnosu na dolar, poslije objavljivanja podataka o inflaciji za decembar 2016. godine.

Po saopštenju Statističke službe, cijene su u decembru 2016. porasle za 1,34 odsto u odnosu na novembar, a za 8,35 odsto u odnosu na decembar 2015, što je daleko više od cilja Centralne banke koji je bio pet odsto.

Turska privreda prolazi kroz težak period, s negativnim privrednim rastom, padom vrijednosti domaće valute, dok talas oružanih napada opterećuje turizam kao jedan od ključnih sektora privrede.

U novogodišnjem napadu u noćnom klubu u Istanbulu ubijeno je 39 ljudi, a gotovo 70 je ranjeno. Taj napad je pozdravila Islamska država, a napadač je uspio da pobjegne.

– Inflacija u decembru bila je gora od očekivanja i po našim projekcijama, inflacija bi mogla da dostigne dvocifrenu vrijednost u drugom tromjesečju 2017. godine, čak iako domaća valuta ostane stabilna – rekao je ekonomista Altug Ozgir iz firme BCG Partners.