Bitcoin ponovo iznad 45.000 dolara

Valuta

Cijena bitcoina porasla je iznad 45.000 dolara prvi put od 11. januara, kada je počelo trgovanje američkim spot bitcoin ETF-ovima.

Bitcoin je ostvario dnevni rast od gotovo 3% na 45.391,18 dolara, prema Coin Metricsu, povukavši dionice povezane s kripto kripto dionicama naviše, iako je ether lebdio na ravnoj liniji.

Potez vodeće kriptovalute uslijedio je nakon što su dionice New York Community Bancorpa povećale gubitke u četvrtak. Zabrinutost oko američkih regionalnih banaka išla je u korist bitcoina od prošlogodišnje regionalne bankarske krize, kada su se ulagači koji su izgubili povjerenje u banke okrenuli kriptovaluti kao zaštiti od neizvjesnosti, prenio je SEEbiz.

Trgovci također ističu da se akumulacija bitcoina od strane velikih investitora, poznatih kao “kitovi”, povećala u posljednja dva tjedna, kada je cijena kriptovalute zapela ispod najviših nivoa u decembru i januaru.

„Ono što se sada događa čini se da veliki ulagači – kitovi, institucije, drugi – gomilaju imovinu uoči, za što mnogi vjeruju, snažnog ciklusa rasta do kraja godine”, rekao je Bartosz Lipiński, izvršni direktor platforme za kripto trgovanje Cube.Exchange. “Treba samo pogledati broj bitcoin novčanika koji drže više od 1000 BTC-a, koji je značajno porastao tokom posljednje dvije sedmice i sada uključuje dodatnih 73 sudionika koji prije nisu držali tako značajnu količinu kriptovalute.”

Tokom posljednje dvije sedmice, prosječni dnevni obim trgovanja bitcoinom pao je 29,6% u usporedbi s prethodnom sedmicom, istaknuo je JPMorgan u bilješci od četvrtka.

Dionice kripto mjenjačnice Coinbase skočile su oko 9%, dok je bitcoin proxy Microstrategy dodao 11%. U rudarskoj grupi, CleanSpark i Riot Platforms napredovale su oko 9%, svaka, dok je Marathon Digital porastao 13%, a Iris Energy 19%.