Finska ukida predmete u školama

Finski zvaničnici žele da uklone sve školske predmete iz nastavnog programa. Neće više postojati časovi iz fizike, matematike, književnosti, istorije ili geografije.

Finski obrazovni sistem se smatra za jedan od najboljih u svijetu, a na internacionalnim rang-listama je uvijek u top deset. Međutim,  vlasti ne žele da se oslanjaju na staru slavu pa su odlučili da naprave revoluciju školskog sistema.

– Postoje škole koje predaju gradivo na staromodan način koji je bio dobar na početku devedesetih godina prošlog vijeka, ali potrebe nisu iste i nama treba nešto što će odgovarati 21. vijeku – objasnio je Načelnik obrazovnog odjeljenja u Helsinkiju, Marjo Kilonen.

Umjesto zasebnih predmeta, učenici će učiti o događajima i fenomenima u interdisciplinarnom formatu. Na primjer, Drugi svjetski rat se može proučavati sa istorijskog, geografskog i matematičkog stanovišta ili uzimanjem kursa „Rad u kafiću“ učenici će upijati znanje o engleskom jeziku, ekonomiji i komunikacionim vještinama.

Sistem će se najprije primijeniti kod starijih učenika od šesnaest godina. Ideja je da se učenici opredijele za temu ili fenomen koji žele da proučavaju, ali da pritom na umu imaju svoje ambicije za budućnost i jasnu predstavu o svojim sposobnostima. Na ovaj način, nijedan učenik neće morati prolaziti kroz cijeli kurs iz fizike ili hemije i razmišljati o tome šta će mu to u životu.

Tradicionalni format učeničke i profesorske komunikacije, takođe se mora promijeniti. Učenici više neće sjediti za školskim klupama i nestrpljivo čekati svoj red da progovore. Reforma školstva će zahtijevati veliku saradnju između profesora različitih predmeta.

Oko 70 posto nastavnika u Helsinkiju je već obavilo pripremni rad i kao rezultat, dobiće i povećanje plate.

Očekuje se da će promjene biti završene do 2020. godine.