Francuska se nudi onima koji zbog Bregzita napuštaju London

Francuski zvaničnici su u ozbiljnim pregovorima sa finansijskim institucijama koje žele da napuste London, u trenutku kada Britanija priprema izlazak iz EU

To je izjavio je član Upravnog savjeta Evropske centralne banke (ECB) Fransoa Vilroj de Galo.

„Imamo diskretne, ali brojne i ozbiljne kontakte“, kazao je Vilroj, koji je takođe guverner centralne banke Francuske, prenosi agencija Rojters.

„Pariz ima sve šanse da privuče banke“, dodao je on.

Londonski Siti, istorijsko središte grada, ujedno je svjetska finansijska prijestonica. Osim berze, Lojda i centralne banke, tu je okupljena većina svjetskih banaka i korporacija s popisa 500 najuspješnijih na svijetu.

Pariz i Franfurt Londonu i Njujorku nisu predstavljali konkurenciju na međunarodnom, već tek na regionalnom planu. Ipak, očekuje se da će se Bregzit odraziti na finansijske prilike.

Samo u Londonu živi 300.000 Engleza koje je tu doveo posao, što taj grad čini „šesti po veličini francuski grad“. Mnogi od njih su zainteresovani za povratak, jer su zbog Bregzita ugrožena njihova radna mjesta i boravišni status. Jedna od predizbornih poruka Emanuela Makrona je bilo obezbjeđivanje poslovnih uslova da se Francuzi iz Londona mogu vratiti u matičnu zemlju.

Zanimljivo je međutim da je u 2015. Francuska bila zemlja koju je napustilo najviše milijardera. Iz zemlje se iselilo čak njih 10.000 (6000 od tog broja otpada na Pariz), a kao objašnjenje se nude veliki poreski izdaci, teroristički napadi i vjerske tenzije.

Iste godine, u London se doselilo 3000 novih, dok je grad napustilo 2500 milijardera. Obično se sele u mirniju unutrašnjost zemlje, ili u Australiju, koja im odgovara zbog klime i istog jezika.

Biće interesantno vidjeti koliko će izlazak iz Evropske unije uticati na to da dođe do promjene u migracijama bogataša, te da Francuska postane poželjno a Britanija nepoželjno odredište.