Sve holandske vozove pokreće vjetar

Sve vozove u Holandiji od 1. januara u potpunosti pokreće električna energija proizvedena iz energije vjetra, što je prvi takav slučaj u svijetu

Zemlja koja je nadaleko poznata po vjetrenjačama kojih širom Holandije ima 2.200, maksimalno koristi ovaj izvor energije. Snaga vjetra napaja turbine koje zadovoljavaju energetsku potrebu skoro 2.5 miliona domaćinstava.

Nacionalno željezničko preduzeće NS objavilo je da jedna vjetrena turbina može u sat vremena energijom opskrbiti voz za putovanje duže od 200 kilometara i da od 1. januara energija vjetra pokreće 100 posto njihovih vozova.

Željezničko je preduzeće sa dobavljačem energije Enecom potpisalo 10-godišnji ugovor, prema kojem će od 2018. godine svi NS-ovi vozovi kao pogonsko sredstvo koristiti energiju vjetra. Oni su dodali da je cilj postignut godinu ranije nego što je bilo planirano i da je to omogućilo povećanje broja vjetroelektrana u kopnenom dijelu države i teritorijalnim vodama Holandije.

Eneco i NS na zajedničkom veb-sajtu objavili su kako holandski putnici kojih je oko 600.000 dnevno “prvi u svijetu” putuju zahvaljujući energiji vjetra. Kompanija NS izvodi oko 5.500 putovanja vozova dnevno. Jedna vjetrena turbina može u sat vremena energijom opskrbiti voz za putovanje duže od 200 kilometara (120 milja), objavili su iz kompanija.

Ujedno namjeravaju do 2020. smanjiti utrošenu energiju po putniku za 35 posto u odnosu na onu potrošenu 2005. godine.