Eurozonu očekuje umjeren rast

Privredni oporavak u zemljama eurozone nastaviće se umjerenim tempom u prvom polugodištu 2017. godine.

Oporavak je zasnovan na snažnom rastu privatne potrošnje, proizilazi iz prognoze tri evropska instituta.

Po nalazima instituta Insee, iz Francuske, Ifo iz Njemačke i Istat iz Italije, bruto domaći proizvod u 18 zemalja EU koje koriste euro kao valutu, trebalo bi da poraste za po 0,4 odsto u prvom i drugom tromjesečju 2017, što je tempo koliki je bio i u četvrtom tromjesečju 2016.

Taj rast je uglavnom zasnovan na snažnom rastu privatne i javne potrošnje i očekuju se dinamičnije investicije jer su uslovi finansiranja povoljni navodi se u zajedničkom saopštenju tri statistička institute.

Po njihovim predviđanjima, privatna potrošnja treba da poraste za 0,4 odsto u prva dva kvartala 2017. godine, isto kao i industrijska proizvodnja. Investicije bi trebalo da se povećaju za 0,8 odsto u prvom tromjesečju, zatim za 0,6 odsto u drugom, poslije rasta od vjerovatno 0,7 odsto u posljednjem kvartalu 2016.

Nominalni rast plata će takođe biti dinamičan. Instituti navode da bi očekivani porast inflacije od 1,5 odsto u prvom polugodištu 2017. godine mogao malo da načne realnu vrijednost plata, ali po njihovoj ocjeni, to neće spriječiti rast kupovne moći.

U saopštenju se upozorava na mogući uticaj političkih događaja, kao što su budući stavovi nove američke vlade, posljedice glasanja za Bregzit i protivljenje promjenama na referendumu u Italiji. Takođe se navodi da sa očekivanim izborima u Francuskoj, Njemačkoj i Holandiji politička neizvjesnost neće pasti i da bi svi ti događaji mogli da zakoče odluke firmi o investicijama.