Poslovna klima u eurozoni sve tmurnija

Eurozona

Poslovni sentiment u eurozoni pogoršan je treći mjesec zaredom i raste pesimizam kako u procjeni trenutačne situacije tako iu očekivanjima, objavio je u ponedjeljak frankfurtski institut za finansijsku analizu Sentix (Sentix).

Sentixov pokazatelj konjunkture pao je za 5,5 bodova, na minus 22,5. To ukazuje da je eurozona i dalje u recesiji, a posebno je loše, “bez znakova poboljšanja”, u Njemačkoj.

Njemačka je u zimskom semestru zapala u recesiju i njena ekonomija stoji lošije od ostalih u području zajedničke europske valute.

– Negativni recesijski trend prisutan je svugdje u svijetu osim u SAD-u koji još odolijeva – kaže Sentix. Globalno iu azijskoj regiji ekonomski pokazatelj pao je peti mjesec zaredom, prenosi SEEbiz.

Ekonomski analitičari pomno prate kretanja Sentixove mjesečne ankete koja se pojavljuje početkom mjeseca, za razliku od drugih važnih pokazatelja ekonomskog raspoloženja i očekivanja, poput onih koje priprema minhenski Ifo ili Centar za europska ekonomska istraživanja (ZEW).