Prva zemlja u koju će se putovati bez dokumenata

Nekad bez pasoša niste mogli zamisliti put u inostranstvo, a danas mnoge zemlje možete posjetiti koristeći samo ličnu kartu.

Međutim, ako je vjerovati napisima, Australija se sprema na korak dalje, pa će tamo moći da se putuje bez ikakvih dokumenata.

U „Land Down Under“ od 2020. godine planiraju da uvedu sistem koji bi prepoznavao lica i izgled osobe i na taj način pasoše učinio suvišnim, piše Pun Kufer.

Novi sistem koristio bi naprednu tehnologiju prepoznavanja lica i otisaka prstiju i tako bi registrovao turiste koji dolaze u Australiju. U tom slučaju, gosti se više ne bi morali baviti pokazivanjem pasoša, jer bi provjere radili automati.

Australijanci već sad imaju prilično moderan sistem raspoznavanja SmartGate, ali je on još uvijek daleko od ove revolucionarne zamisli. Pilot projekat novog sistema počeće se primjenjivati od jula u Kanberi, dok će na aerodrome u Sidneju i Melburnu biti instaliran krajem novembra, uz očekivanje da postane potpuno funkcionalan 2019. godine.

Još uvijek nije jasno na kojem bi tačno principu novi sistem trebao raditi, a veliku zabrinutost izrazili su i iz državnih tijela koja se bave imigracionom politikom. Očekuje se da će putnici po dolasku prolaziti kroz svojevrsni „koridor“, gdje će kamere uzimati njihove podatke bez da se oni i ne zaustave.

Slični skeneri već su isprobani u prošlosti. Naime, skeneri koji provjeravaju cijelo tijelo stavljeni su na aerodrome u Londonu i Mančesteru, što je naišlo na bijes mnogobrojnih udruženja za zaštitu ljudskih prava.