„Pomirili“ se Apple i Nokia

Svijet

Tehnološke kompanije Nokija i Apple okončale su brojne pravne sporove potpisivanjem sporazuma o zajedničkom radu

Apple i Nokia su objavili kako su okončali spor o intelektualnim pravima, odnosno patentima, potpisivanjem novog, višegodišnjeg patentnog ugovora. Od 2011. godine traje spor između dva tehnološka giganta, tačnije od kada je Apple odbio da od Nokije prihvati višu cijenu licenci.

Nesuglasice su kulminirale 21. decembra 2016. godine tužbom Nokije protiv Applea u Njemačkoj i Americi za kršenje patentnih prava. Dan kasnije, Nokia je proširila tužbu na preko 40 patenata u 11 država.

U odgovoru na Nokijine tužbe, Apple je povukao njihove proizvode sa svojih polica. Iako zvuči nelogično da Apple prodaje Nokije, ne radi se o mobitelima, već o proizvodima kompanije Withings, uglavnom elegantnim pametnim satovima.

Nokija je dogovor opisala kao „značajan“. Šefica pravne službe Nokije Marija Varselona rekla je da sporazum „mijenja odnos sa Apple-om od suparničkog do partnerskog u korist korisnika“.

Nokia je kupila Whitings godinu prije, za 190 miliona dolara. Nakon današnjeg dogovora, Withings satovi se vraćaju u Appleovu ponudu, a Apple će i platiti patente unaprijed, kao i sva buduća licenciranja.

Pantenti su se odnosili na kompanije koje je Nokia kupila 2015. godine, povezane sa softverom, videoenkodiranjem, čipsetima, ekranima i antenama.

Iz kompanije Nokia tvrde da su dobili solidan iznos te da će ovaj dogovor dodatno ojačati odnos između dvije kompanije. Takođe, obavezale su se da će sarađivati na području digitalnih zdravstvenih inicijativa i održavati sastanke vodstva, kako bi ostale u dobrim odnosima.

Nokija je bila vodeći svjetski proizvođač mobilnih telefona do prodaje tog sektora Majkrosoftu 2014. godine.