Medalje za OI u Tokiju od recikliranih mobilnih telefona

Medalje koje će dobiti najuspješniji sportisti na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine biće napravljene od recikliranih mobilnih telefona

Stanovnici Japana će biti pozvani da doniraju stare mobilne telefone i male aparate kako bi se prikupile dvije tone zlata, srebra i bronze za 5.000 olimpijskih medalja, saopštili su organizatori. Plan je da projekat promoviše održivost i da se smanje troškovi.

Sportski direktor organizacionog odbora Kodži Murofuši kaže da je projekat koji će omogućiti stanovnicima Japana da učestvuju u pravljenju medalja je veoma dobar. Recikliranjem takvih stvari ćemo misliti i na okolinu.

U lokalnim kancelarijama i prodavnicama će od aprila biti postavljene kutije u kojima će se sakupljati uređaji. Gradovi domaćini Olimpijskih igara su do sada tradicionalno dobijali metal od rudarskih kompanija.

Na Olimpijskim igrama u Vankuveru 2010. godine, dodijeljene su medalje od kojih su neke napravljene od recikliranih pločica sklopa. Ipak, Olimpijske igre u Tokiju će biti prve na kojima će sve medalje biti napravljene od recikliranih materijala.