Rusija: Ruše se hruščovke, grade skijališta

Svijet

U službi za odnose sa javnošću moskovskog Odjeljenja za ekologiju rekli su da će građevinski otpad nakon rušenja petospratnica biti prerađen

Pritom, iz resora su naglasili da zasad nije riješeno u koje svrhe će otići ove sekundarne sirovine.

Najveći dio otpadaka će biti prerađen, to je tačno. Druga stvar je na šta će on otići: puteve, kuće ili rekultivaciju. Za sve to se koristi upravo prerađeni otpad. To mogu biti sve moguće varijante. Program obnove je predviđen za dvadeset godina, tako da se mogu pojaviti i drugi načini korišćenja otpadaka“, izjavili su u službi.

U Odjeljenju su rekli za RT da su otvoreni za prijedloge o tome kako je najbolje iskoristiti prerađeni građevinski otpad.

Ministar za ekologije moskovske oblasti, Aleksandar Kogan, izjavio je da balašihinska deponija može biti pretvorena u skijalište.

Materijali koji ostanu nakon rušenja zgrada nisu opasni i nisu radioaktivni, zato će biti odlični za zatrpavanje deponija. Obično se u te svrhe koriste glina ili pijesak. Deponija u Bačlišahu je toliko velika da će, prema programu obnove, na nju biti potrošena polovina otpada od porušenih „hruščovki“.

Sa druge strane, bivši gradonačelnik Moskve Jurij Luškov u razgovoru za RT je predložio da se građevinsko smeće od porušenih „hruščovki“ koristi za puteve. Ima i prijedloga da se smeće iskoristi za građevinski materijal i rekultivaciju.

U ovom trenutku u programu obnove je 4.500 zgrada, od kojih se očekuje 4-6 kubnih metara betona. Ovaj materijal bi trebalo da bude prerađen i nakon toga iskorišćen.

Savjet federacije će 28. juna razmatrati zakon o obnovi, koji je usvojila Državna duma. Ovaj dokument trenutno stoji na stolu predsjednika Vladimira Putina, a nakon potpisa šefa države, program renovacije će stupiti na snagu.