Prije 50 godina se rodio Kurt Kobejn

Na današnji datum 1967. godine rođen je Kurt Kobejn, frontmen grupe Nirvana i jedan od začetnika grandža

Kobejn je rođen u mjestu Aberdin u saveznoj državi Vašington. Rani muzički počeci odigrali su se na njegov 14. rođendan, kada mu je ujak za rođendan poklonio gitaru. On je odmah počeo da uči akorde za neke od legendarnih hitova, poput „Stairway to Heaven“ i „Another One Bites The Dust“.

Bend Nirvana, Kobejn je formirao 1981. godine sa basistom Kristom Novoselićem. Debitantski album su izdali osam godina kasnije.

Govoreći o tome kako je došao do imena za bend, objasnio je da je, kao neko koga je uvijek zanimala religija, do Nirvane došao kroz budistička učenja, a to stanje opisivao kao „slobodu od bola, patnje i spoljašnjeg svijeta“.

Nažalost, 8. aprila 1994. godine, Kurt Kobejn je pronađen mrtav u kući u kojoj je živio. Obdukcija je naknadno pokazala da je samoubistvo izvršio tri dana ranije. Pored njegovog tijela su pronađene puška i oproštajna poruka.

Nirvana je vremenom postala jedan od najuticajnijih bendova. Izdali su tri studijska albuma prije Kobejnove smrti, a posthumno je objavljeno još nekoliko izdanja, uz nadzor Dejva Grola, Novoselića i Kurtove udovice Kortni Lav. (N1)