Šta bi se desilo kad bi sve žene na jedan dan prestale da rade?

Svijet

U znak obilježavanja 8. marta, Međunarodnog dana žena, širom Sjedinjenih Američkih Država biće organizovan štrajk u okviru kampanje „Dan bez žene“, kako bi podstakli žene da se na jedan dan uzdrže od plaćenog i neplaćenog rada i šopinga i da u znak solidarnosti nose crveno

Glavni cilj ovog događaja je naglašavanje vitalne uloge koju žene imaju kako u globalnoj, tako i u kućnoj ekonomiji. Iako je još rano za procjenu uticaja koji ovaj pokret ima na društvo i ekonomiju SAD-a, “Centar za američki progres” (CAP) je napravio projekciju koja pokazuje podatak da ukoliko bi sve zaposlene žene na jedan dan, simbolično 8. marta, otišle sa posla, to bi koštalo SAD 21 milijardu dolara.

Kako bi došli do tog broja, analitičari su koristili podatke BDP-a, iznosa prosječne plate žena i broja sati na poslu. Tako su došli do podatka da žene godišnje doprinose američkom BDP-u sa 7,6 triliona dolara, a kada bi on obuhvatao i neplaćeni rad proveden u obavljanju kućnih poslova, BDP Sjedinjenih Država bi porastao za čak 26 odsto.

Svi ovi rezultati se u manjoj ili većoj mjeri mogu preslikati i na većinu zemalja u svijetu, pa ostaje samo da se zapitamo: kakav bi efekat izazvalo kada bi sve žene na svijetu, njih oko 3,7 milijardi, samo na jedan dan bojkotovale sve svoje poslove i obaveze?