Venezuela: Ekstremno jeftina struja podstakla rudarenje kriptovaluta

Svijet

U visoko konkurentnom svijetu kripto rudarstva, ekonomski poharana Venezuela ima jednu prednost – vrlo jeftinu električnu energiju.

S niskim cijenama energije od 0,06 centi po kilovatu/sat, rudarstvo kriptovaluta pokazalo se vrlo unosnim za jednog preduzetnika iz Caracasa, u zemlji prožetoj ekonomskom neizvjesnošću i nekim od najvećih stopa hiperinflacije u svijetu.

Rudarska kompanija Doctor Miner ima banku od 80 računara veličine kutija za cipele, od kojih svako košta oko 340 eura, a i rudari bitcoin 24 sata dnevno, generišući dobit u vrijednosti od 8 500 eura mjesečno.

Predsjednik kompanije Theodoro Toukoumidis rekao je da je kompanija započela rudarenje ethereuma iz domova osoblja 2016. godine, prije nego što je postavila mrežu računara koja su sada koncentrisala na bitcoin.

“U Venezueli je svaki računar srednje ili sljedeće generacije isplativ”, rekao je za AFP.

“Prodao sam auto da bih kupio računar i morao sam hodati posvuda kako bih kupio svoj prvi računar za rudarenje. A moj partner je motocikl koji je imao zamijenio za kompjuter i nas smo dvoje postali pješaci, kladeći se apsolutno sve na ovu tehnologiju” on je dodao.

Iako Venezuela pati od redovitih nestanka struje i niske brzine interneta, oni nisu dovoljni da poremete rastuću industriju kripto rudarenja.

Valutu Venezuele, bolivar, već nekoliko godina ubija hiperinflacija.

Centralna banka zemlje objavila je da će od 1. oktobra skinuti šest nula s valute, pokušavajući da je spasi od daljeg klizanja prema američkom dolaru.

Imati kriptovalute “mnogima je izlaz iz hiperinflacije u Venezueli”, rekao je venezuelski ekonomista Aaron Olmos.

“U Venezueli je kilovat/sat vrlo jeftin, praktično 0,06 centi. A to čini potvrđivanje blockchaina ili rudarenje kriptovalute mnogo isplativije nego u bilo kojoj drugoj zemlji”, rekao je.

Godine 2017. predsjednik Venezuele Nicolas Maduro pokrenuo je kriptovalutu pod nazivom ‘Petro’ za koju je rekao da će se koristiti za zaobilaženje onoga što je njegova vlada nazvala američkom “finansijskom blokadom” zemlje.

Uprkos tome što se Maduro zalagao za njegovu širu upotrebu, nije uspio da pridobije povjerenje potrošača ili ulagača.

(SEEbiz)