Autoput Banja Luka – Doboj će koštati 765 miliona KM

Izgradnja autoputa Banja Luka – Doboj, nakon dodatnih zaduženja, koštaće Republiku Srpsku 392 miliona eura, odnosno 764,4 miliona KM, a kompletna izgradnja finansira se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB)

Direktor „Autoputeva RS“ Dušan Topić rekao je da je zaduženje od 47 miliona eura, za koje je Vlada RS prošle sedmice dala saglasnost, bilo neophodno zbog dodatnih radova na obje dionice autoputa, piše poslovni portal Capital.

Istakao je da se za prvu dionicu, od Doboja do Prnjavora, koju finansira EBRD, od početka znalo da će trebati 185 miliona, jer je tako ugovoreno tenderom, ali da je i taj kredit išao u dva dijela, odnosno prvo je odobreno 150 miliona eura, a zatim 35 miliona.

Slična situacija je, kako kaže, i sa drugom dionicom od Prnjavora do Banje Luke koju finansira EIB. Kaže da je EIB, koja finansira ovu dionicu, prvo odobrila 160 miliona eura, ali da je obezbijedila do 270 miliona jer se odmah znalo da prvobitni iznos neće biti dovoljan.

Topić tvrdi da je dodatni novac potreban za radove koji se se pojavili u toku realizacije ugovora zbog nekih nepredviđenih uslova na samom terenu i nepredviđenih okolnosti koje su se desile, odnosno zbog poplava 2014. godine. On ističe da bi svi radovi na autoputu do kraja ove godine trebalo da budu završeni i da se autoput pusti u saobraćaj.

Vlada Republike Srpske je prošle sedmice dala saglasnost za pregovore sa EBRD-om i EIB-om u cilju dodatnog kreditnog zaduženja od 47 miliona eura po projektu izgradnje autoputa Banja Luka – Doboj. Od tog iznosa 37 miliona će biti obezbijeđeno od EIB-a, koji finansira dionicu od Prnjavora do Banje Luke, a 10 miliona od EBRD-a koji je finansirao dionicu od Doboja do Prnjavora koja je već završena.

Radove na obje dionice autoputa Banja Luka – Doboj, ukupne dužine 72 kilometra, izvodi konzorcij koji čine “Integral inženjering” iz Laktaša i “Granit” iz Skoplja.