Izvoz iz BiH prošle godine smanjen za 1,2 milijardi KM

BiH

Obim vanjskotrgovinske razmjene u 2023. godini iznosio je 45,4 milijardi KM, što je manje za 2,08 milijardi KM, ili 4,4 posto, u odnosu na 2022., poručeno je u Sarajevu na konferenciji “Prezentacija Vanjskotrgovinske komore, razmjene BiH sa svijetom za 2023. godinu”, javlja Anadolu.

U prošloj godini iz Bosne i Hercegovine je izvezeno robe u vrijednosti od 17,2 milijardi KM, što je manje za 1,2 milijardi KM, odnosno 6,6 posto manje u odnosu na 2022. godinu.

S druge strane, uvezena je roba u ukupnoj vrijednosti od 28,2 milijardi, što je manje za 875,6 miliona KM, odnosno tri posto u odnosu na godinu ranije.

Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, izjavio je da su se prošle godine ekonomska kretanja u svijetu i posebno u Evropskoj uniji (EU) reflektirala i na ekonomske aktivnosti i u BiH.

“Čini se da se u proteklom periodu pojavila lagana panika o tome zašto smo pali u izvozu za milijardu KM i šta to praktično znači. Gledajući sva kretanja, činjenično je stanje da smo izgubili milijardu u izvozu, ali komparirajući sa 2019. godinom, mi smo u porastu za šest milijardi. Ovo je pad samo za period između 2022 i 2023. koji se reflektira na ukupna globalna kretanja, najviše na tržište Evropske unije na koje izvozimo 70 posto naših proizvoda iz Bosne i Hercegovine, tako da svaki ekonomski potres koji se dešava na tržištu EU reflektira se i na Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Vuković na konferenciji za novinare na kojoj su prezentirani pokazatelji vanjskotrgovinske razmjene BiH u 2023.

Istakao je kako se u tom smislu ne može govoriti o nekim većim problemima u BiH.

“Da je Bosna i Hercegovina u tom segmentu i ekonomskom smislu vrlo stabilna govori i podatak da je naš uvoz jednako tako pao kao i izvoz. To je refleksija globalnih kretanja, odnosno u EU. Da imamo tu veliku razliku, onda bismo govorili o problemima u BiH”, rekao je Vuković.

Napomenuo je da su temeljni izazovi pred BiH sukobi koji se reflektiraju na sveukupnu svjetsku ekonomiju kao i bh. ekonomiju, inflacija i nedostatak radne snage.

Potpredsjednik VTK BiH Zdravko Marinković posebno je skrenuo pažnju na dvije grane privrede koje predstavljaju okosnicu izvoza BiH.

“Radi se o metalskoj i elektro industriji te drvnoj industriji. Zajedno ove dvije grane u ukupnom izvozu učestvuju sa 8,6 milijardi KM, što je oko 50 posto ukupnog izvoza iz Bosne i Hercegovine. To su motori razvoja Bosne i Hercegovine i motori izvoza BiH”, kazao je Marinković.