Mliječni rat između Rusije i Bjelorusije

Rosseljhoznadzor (Federalna služba za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu) je ovog mjeseca uvela privremenu zabranu uvoza mlijeka u prahu, sira i putera pojedinih bjeloruskih proizvođača, stoji na sajtu resora

Ograničenja su uvedena pošto su u ovim proizvodima otkriveni medicinski preparati. Rukovodilac centra za međunarodni agrobiznis Više škole korporativnog menadžmenta RANHiGS Anatolij Tihonov kaže da se radi o nepoštovanju normi bezbjednosti.

„Ako smo prije 10 godina mirno kupovali bjeloruske namirnice, znajući da su napravljene po strogim standardima koji postoje još iz vremena SSSR, danas je kvalitet ovih proizvoda skroz drugačiji“, smatra on, dodajući da je Bjelorusija je jedan od najvažnijih izvoznika mliječnih proizvoda a da je sada nemoguće garantovati bezbjednost određenih prozvoda“, kaže on.

Nova ograničenja neće ozbiljno uticati na cenu mlečnih proizvoda na tržištu i neće biti deficita proizvoda. Takođe mogu ih zameniti proizvodi drugih bjeloruskih preduzeća koja nisu pod sankcijama.

Služba je u zadnje dvije godine više puta zamjerao Bjelorusima na kvalitetu proizvoda, prije svega mlijeka, mesa i sumnjao u to da ti proizvodi zaista imaju bjelorusko porijeklo. U decembru prošle godine šef Rosseljhoznadzora Sergej Dankvert je izjavio da se Bjelorusija bavi reeksportom proizvoda iz Evrope koji su pod sankcijama.