Kina kreditira izgradnju “Sjevernog toka 2”?

Gaspromov gasovod “Sjeverni tok 2” mogao bi da dobije finansijska sredstva od Kine, ako evropske kompanije budu primorane da napuste ovaj projekat zbog najnovije runde američkih sankcija protiv Moskve, piše ruski dnevni list “Vedomosti”.

Ruski zvaničnici su već kontaktirali pojedine kineske banke, kažu izvori upoznati sa situacijom. “Sjeverni tok 2” ima dobru stopu povraćaja i nizak rizik za kreditore.

“Kineske banke bi mogle da budu zainteresovane”, objašnjava zamjenik direktora ruskog Nacionalnog fonda za energetsku bezbjednost Aleksej Grivač.

Konzorcijum “Nord Strim 2 AG”, koji čine Gasprom i evropske energetske kompanije Anži, OMV, Rojal Dač Šel, Uniper i Vinteršel, u aprilu je potpisao sporazum o finansiranju projekta “Sjeverni tok 2”.

Projekat, vrijedan 9,5 milijardi eura, podrazumjeva izgradnju dvije cijevi gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a udvostručio bi količinu gasa koja bi se iz Rusije direktno isporučivala u Njemačku preko Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu kao tradicionalnu tranzitnu rutu.

Međutim, više zemalja centralne i sjeverne Evrope vrlo je kritično prema tom projektu, jer bi, kako tvrde, EU previše postala zavisna o ruskom gasu, a Ukrajina, koja je sada najvažnija tranzitna država, ostala bi izolovana.

“Sjeverni tok 2” bi trebalo da počne sa radom krajem 2019. godine.
(Tanjug)