Rusija: Ko ne koristi domaći softver, ostaće bez državnih narudžbina

Svijet

Predsjednik Rusije, Vladimir Putin, upozorio je ruske tehnološke kompanije da će ostati bez državnih narudžbina ukoliko se ne preorijentišu na domaći softver

Korišćenje stranog softvera, kako je ocijenio, predstavlja rizik za nacionalnu kibernetičku bezbjednost. Putin je kazao da u određenim oblastima državne institucije ne mogu da rade sa kompanijama koje koriste strani softver jer to predstavlja rizik za nacionalnu IT bezbjednost.

“Što se tiče sigurnosti, postoje stvari koje su kritično važne za državu, za održavanje života u određenim sektorima i regionima”, kazao je Putin na sastanku sa ruskim proizvođačima tehnologije.

“Iako u tim razmjerama koristite takav hardver i softver, onda će vam u nekim područjima država neizbježno reći: Znaš, ne možemo to kupiti, jer će negdje pritisnuti dugme, a sve će se srušiti”, naveo je Putin. “Zato to imajte na umu.”

Nekoliko zapadnih zemalja tvrdi da je Rusija više agresor nego žrtva, ukazujući na navode da je ruska država pokušala da se umiješa na predsjedničke izbore u SAD prošle godine, putem hakovanja i društvenih medija. Moskva je negirala te navode.