Wi-Fi kiosci stigli na londonske ulice

Izgleda da će vrijeme polako pregaziti poznate londonske govornice, a zamijeniće ih wi-fi kiosci

Vlasnik većine govornica, britanska telekomunikacijska korporacija British Telecom (BT) odlučila se okrenuti budućnosti i modernim tehnologijama. Sklopljeno je partnerstvo s kompanijom Intersection, začetnicom projekta LinkNYC ili Links koji se sprovodi u New Yorku. Riječ je o projektu kioska ili terminala na ulicama New Yorka pomoću kojih tamošnji građani mogu koristiti besplatnu Wi-Fi vezu.

Nešto slično sada je, zahvaljujući partnerstvu, implementirano i na ulicama Londona, tačnije duž ulice Camden High implementirani su kiosci pod imenom InLinks koji korisnicima nude spajanje njihovih uređaja na besplatnu Wi-Fi vezu, obavljanje besplatnih telefonskih poziva, a na samom kiosku punjenje uređaja putem USB-a, pregledavanje digitalnih mapa i uputa za dolazak na određenu destinaciju.

Tu su razne druge informacije kao što je vremenska prognoza, vijesti iz zajednice te informacije vezane za londonsku podzemnu željeznicu. Wi-Fi kiosci u Londonu u potpunosti se finansiraju putem reklamnog sadržaja koji se neprestance prikazuju na njihovim zaslonima.

U budućnosti se prije navedenim mogućnostima planiraju dodati i senzori za praćenje temperature, kvaliteta vazduha i buke, kao i širenje projekta za cijeli London te druge britanske gradove do kraja ove godine.