Vatikan raspolaže velikim brojem nekretnina širom svijeta

Svijet

Prema podacima Uprave za imovinu Apostolske stolice (APSA), Vatikan raspolaže sa velikim brojem nekretnina u Parizu, Londonu i Ženevi, kao i sa oko 3.000 nekretnina u Rimu, prenosi AFP.

Kako se ističe, ulaganja u nekretnine počinju još davne 1929. godine kada je Lateranskim ugovorom Kraljevine Italije i Svete Stolice osnovana nezavisna Država Grada Vatikana. Sporazum s Italijom uključivao je obeštećenje za posjede koji su oduzeti bivšoj Papinskoj Državi. Među oduzetom crkvenom imovinom bila je i velika palata Kvirinale, koja je nekada bila sjedište pape, a danas je rezidencija italijanskog predsjednika. Od tada je Vatikan počeo da ulaže dobijen novac u nekretnine, kako u Italiji tako i u inostranstvu.

APSA godinama upravlja sa 737 nekretnina u Parizu, posebno u gradskoj četvrti Odeon i oko Jelisejskih polja, ukupne površine od skoro 56.000 metara kvadratnih, a čija vrijednost se procjenjuje na skoro 600 miliona eura.

U Londonu Vatikan ima 27 nekretnina – kod Trga svetog Jakova, u četvrti Kensington i Ulici Bond, površine oko 4.600 kvadratnih metara, koje se procjenjuju na oko 108 miliona eura.

U Švajcarskoj, prije svega u Ženevi i Lozani, Vatikan ima u vlasništvu 140 posjeda sa površinom od oko 16.000 metara kvadratnih, čija se vrijednost procenjuje na oko 91 milion eura, prenosi Seebiz.eu.

Ipak, ogromna je vrednost imovine koju Vatikan ima u Italiji. U Rimu su izgrađene čitave zgrade, a najviše u dvije glavne ulice koje se spajaju kod Trga Svetog Petra, a prije svega u poznatoj ulici Via della Conciliazione.

Danas je APSA zadužena za iznajmljivanje 2.400 stanova, kao i 600 poslovnih prostora i trgovina u Italiji, što je Vatikanu donijelo prihod od 99 miliona ezra 2019. godine. Od toga 15 odsto tih nekretnina je na otvorenom tržištu, dok se 30 odsto izdaje uz subvencionisanu kiriju.

U APSA navode da je teško utvrditi vrijednost imovine u Italiji, ne samo zato što su zgrade poput Bazilike svetog Petra neprocjenjive, nego bi njihova vrijednost mogla da dostigne i čak nekoliko milijardi eura samo za nekretnine koje su na tržištu najma.

Dodatno, postoje na stotine stanova kojima upravlja ministarstvo koje nadgleda misionarske aktivnosti Crkve, koji donose prihod od još 3-4 milijarde eura, navodi ekonomski list Il Sole 24 Ore.

Inače, APSA još uvjek radi popis svoje imovine u Italiji, a očekuje da će se taj posao završiti do proljeća.