Si Đinping: Ugroženi odnosi Kine i SAD

Odnosi Vašingtona i Pekinga ugroženi su zbog „određenih negativnih faktora“, izjavio je kineski predsjednik Si Đinping u telefonskom razgovoru sa američkim kolegom Donaldom Trampom, prenijeli su kineski državni mediji

„Bilateralni odnosi ugroženi su zbog određenih negativnih faktora… Nadamo se da će SAD pravilno da rukovodi pitanjima vezanim za Tajvan u skladu sa načelom jedne Kine“, rekao je predsjednik Kine, a javila je kineska televizija CCTV.

Trampova administracija odobrila je prošle nedelje prodaju oružja Tajvanu u vrijednosti od 1,1 milijarde dolara.

Tajvan se faktički odvojio od Kine po završetku građanskog rata 1949. godine i poraza nacionalističke partije Kuomintang, ali ga Peking i dalje smatra dijelom kineske teritorije.

Bijela kuća je posle razgovora saopštila da su predsjednici razgovarali o nuklearnom i balističkom programu Sjeverne Koreje i jačanju trgovinskih veza, ali nisu pomenuli incident na Južnokineskom moru.

Američki ratni brod približio se u nedelju ostrvu Trajton (na kineskom Žongđan) Paracelskog arhipelaga koji je okupirala Kina, ali na koji takođe polažu pravo Tajvan i Vijetnam.