Sberbank postao najveća ruska kompanija

Ruski bankovni div Sberbank preoteo je u martu Rosneftu titulu najveće ruske kompanije, a nakon dobrih prošlogodišnjih rezultata spremaju se zahvatiti i druge sektore ekonomije

Sberbank je danas najveća ruska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, a drže i trećinu bankovnih depozita u Rusiji, što je u većini zapadnih ekonomija nezamislivo.

Uprkos ekonomskoj krizi i zapadnim sankcijama Rusiji Sberbank uspješno posluje i prošle su godine dodatno povećali tržišni udio ostvarivši rekordnih 9,5 milijardi dolara dobiti. Sada žele iskoristiti dalekosežni uticaj i prodavati klijentima u svih 11 vremenskih zona u Rusiji svakodnevne usluge poput onih iz sektora obrazovanja i zdravstvene njege ali i naplaćivati proviziju za usluge koje neće sami pružati, prenosi Reuters.

Planiraju proširiti ponudu investicionih proizvoda, a od sredine aprila zajedno s bankom VTB prodavaće građanima i državne obveznice. Rusija se time namjerava direktno zaduživati kod građana kojima će obveznice biti prilika za štednju i ulaganje i alternativa držanju novca u banci.

Minimalni iznos za kupovinu obveznica biće 30 hiljada rubalja (516,82 dolara) a maksimalni 15 miliona rubalja po osobi, rekao je prošle sedmice prilikom predstavljanja programa direktor uprave za javni dug u ministarstvu finansija Konstantin Viškovski.

Ove godine u ministarstvu namjeravaju izdati do 30 milijardi rubalja trogodišnjih obveznica, uz kamatu od 8,5 posto i kupone koji će se isplaćivati svakih šest mjeseci. Prihod od tih obveznica neće se oporezivati a u ministarstvu namjeravaju izdavati nove dužničke papire svakih šest mjeseci.

Sberbank će takvim aktivnostima produbiti uticaj nad ključnim sektorima ekonomije u sklopu nastojanja da smanji ovisnost o prihodima od kamata. U banci ne navode podobne informacije o nebankovnim uslugama koje namjeravaju pružati jer su planovi „finansijskog ekosastava“ još u povojima.

Domaći su projekti postali prioritet Sberbanka nakon što su zapadne sankcije osujetile njihove ambicije o širenju u inostranstvu budući da su ih klijenti počeli zaobilaziti u strahu od kršenja kaznenih mjera.

U Sberbanku takođe namjeravaju ojačati finansijsku poziciju zatvaranjem većeg broja ogranaka, pored već zatvorenih 1.300 u prošloj godini  i prebacivanjem klijenata na internet poslovanje. Izvršni direktor German Gref rekao je da bi 2025. godine mogli imati upola manje zaposlenih u odnosu na sadašnjih 330 hiljada. (Poslovni.hr)