Investitori iz Silicijumske doline nezadovoljni Trampovom odlukom

Odluka američkog predsjednika Donalda Trampa da odloži primjenu novog programa, kojim se međunarodnim preduzetnicima omogućava da dođu u SAD, naišla je na oštre kritike tehnološke industrije

Preduzetnici i investitori u Silicijumskoj dolini ne kriju razočarenje zbog odluke Trampove administracije da odloži politiku, koja bi omogućila stranim državljanima, koji imaju novčanu podršku investitora, da dođu u SAD i otvore firme.

„Ukoliko ne ohrabrimo preduzetnike da dođu ovamo iz svih krajeva svijeta, oni će otići na neko drugo mjesto. To će možda donijeti korist ostatku svijeta, ali mislim da će biti gubitak za Silicijumsku dolinu“, kaže Kejt Mičel, investitorka.

Pravilo za međunarodne preduzetnike usvojila je administracija predsjednika Obame i trebalo je da stupi na snagu ovog mjeseca. Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost odložio je početak primjene do marta 2018, a istovremeno predložio ukidanje te mjere.

Pravilom bi svake godine bio garantovan ulazak na 30 mjeseci za 3.000 stranaca, koji pokušavaju da izgrade i uvećaju svoj biznis u SAD. Da bi se kvalifikovali, oni koji se prijavljuju morali bi da dokažu da će otvoriti radna mjesta u SAD i da imaju obezbijeđene investicije u svoj biznis od najmanje 250 hiljada dolara.

„Tih 3.000 ljudi mogli su da stvore milione radnih mjesta, tako da ovaj politički potez negativno utiče i na preduzetništvo i na ekonomiju“, kaže Alehandro Karasko, koosnivač firme „Dream Tuner“.

Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost tvrdi da je odluka o odlaganju programa donijeta zbog ograničenih sredstava za ulaganje u legalne programe za imigraciju.

Investitor Fernando Franko, iz kompanije „Puente Labs“ vjeruje da će Silicijumska dolina i dalje privlačiti strane preduzetnike.

„Ukoliko su uspješni i dobiju finansiranje mogu da dobiju vizu da ostanu ovde. Dakle, preduzetnička viza bi bila super, ali vjerovatno ne bi promijenila stvari. Talenat pronalazi način da ostane u Silicijumskoj dolini“, kaže Franko.

Prema godišnjem izvještaju o internet trendovima uticajne investitorke Meri Miker, čak 60 odsto najvrijednijih tehnoloških kompanija u SAD osnovali su prva ili druga generacija američkih državljana.

Prema istom izvještaju, polovinu privatnih start-ap kompanija otvorila je prva generacija imigranata.