Hibridni avioni bi mogli prepoloviti troškove letova

Kompanija Zunum Aero, koja ima podršku kompanija Boeing i JetBlue, mogla bi započeti zlatnu eru putovanja vazduhom

Zunum Aero već tri godine razvija male avione s hibridno-električnim pogonom, koji bi mogao predstavljati začetak „zlatne ere brzog i pristupačnog električnog putovanja vazduhom“.

Zunumovi avioni obećavaju da će lokalni letovi postati alternativa automobilima i brzim vozovima. Radi se o avionima sa 10 do 50 sjedišta, koji će smanjiti vrijeme putovanja za 40 do 80 posto, tako da bi npr. let između Silikonske doline i Los Angelesa trajao dva i po sata umjesto pet sati. Zahvaljujući niskim troškovima letova, karte ce koštati 40 do 80 posto manje od trenutnih.

Avioni će koristiti gorivo samo onda kada je to neophodno, tako da će se emisija smanjiti za čak 80 posto. Razvoj baterija napreduje, tako da one troše sve manje energije, a emisija je ravna nuli. Radi se o hibridno-električnom pogonu, obećavajućoj tehnologiji koju i NASA razvija za vlastite električne avione.

Zunum Aero trenutno radi na dobijanju sertifikata za električni avion, a sve bi trebalo biti spremno sljedeće godine. Letovi prvih aviona se očekuju nakon 2020. godine, a prvi će imati domet od 1.127 km. Cilj kompanije je napraviti avione s dometom 1.600 km.