SAD poglasile Madura diktatorom, zamrzle mu imovinu

SAD su označile predsjednika Venecuele Nikolasa Madura kao diktatora koji predstavlja opasnost po demokratiju Venecuele

Vašington je uveo sankcije kojima se zamrzava bilo koja njegova imovina koju bi mogao da ima u SAD, prenijele su agencije.

Nedjeljni nelegitimni izbori potvrdili su da je Maduro diktator koji zanemaruje volju naroda Venecuele. Sankcionisanjem Madura, SAD objašnjavaju naše protivljenje politikama njegovog režima i našu podršku narodu Venecuele koji želi da se vrati potpuna i prosperitetna demokratija – saopštio je američki ministar finansija Stiven Mnučin, prenosi AFP.

Kako se navodi, jedna od mjera su zamrzavanje imovine Madura u SAD, kao i zabrana predstavnicima SAD da pregovaraju sa njim.

– Pod Madurom, Vlada Venecuele namjerno i ponovo krši prava građana korišćenjem sile, represije i kriminalizacijom demonstracija. Pod njegovom upravom, režimske bezbjednosne snage sistemski potiskuju i kriminalizuju opozicione stranke kroz arbitražni pritvor, vojno gonjenje civila i pretjeranu upotrebu sile protiv demonstranata – navodi se u saopštenju.

Na jučerašnjim izborima u Venecueli glasalo se za Ustavotvornu skupštinu koja će nadjačati Nacionalnu skupštinu pod kontrolom opozicije, izazvali su protivljenje međunarodne zajednice, a SAD predvode grupu zemalja koje odbijaju da priznaju izbore.