Kupovina kola i bazena vinula maloprodaju

Svijet

U Sjedinjenim Državama je u julu 2017. zabilježen najveći rast prometa na malo

Ovaj skok je zabilježen zahvaljujući povećanju kupovine motornih vozila i većoj potrošnji stanovništva na luksuznu robu i putovanja, što ukazuje na to da je ekonomija nastavila da ubrzava i u trećem kvartalu.

Međutim, kako izvještava agencija Rojters, kontinuirano spori rast plata je naterao Amerikance da posegnu za svojim ušteđevinama kako bi finansirali potrošnju.

Ministarstvo trgovine je saopštilo da je prodaja na malo porasla za 0,6 odsto prošlog mjeseca, što je najveći rast od decembra 2016. godine. Rast prometa na malo za juni je revidiran naviše sa 0,2 odsto na 0,3 procenta.

Na godišnjem nivou, promet u maloprodaji je povećan za 4,2 posto.

Kada se izuzmu kupovine automobila, benzina, građevinskog materijala i sektor usluga hrane, prodaja na malo je porasla za 0,6 odsto prošlog mjeseca, nakon naviše revidiranog pokazatelja za jun na 0,1 odsto.

Prethodno je bilo objavljeno da je ovaj, takozvani bazni promet u maloprodaji koji najviše korespondira komponenti potrošnje stanovništva u bruto domaćem proizvodu, u junu pao za 0,1 odsto.

Ubrzanje potrošnje stanovništva u drugom kvartalu ostvareno je na račun štednje, a ekonomisti kažu da je takav trend neodrživ. Godišnje povećanje plata ne uspijeva da probije granicu od 2,5 odsto.

Stopa štednje u drugom kvartalu ove godine pala je na 3,8 odsto, sa stope od 6,2 procenta u istom tromjesečju 2015. Niska štednja i prigušeni rast plata ukazuju na to da će domaćinstva morati da se zadužuju kako bi se održala potrošnja, zaključuje Rojters.