Makron dobio ovlašćenje da dekretima reformiše radno pravo

Francuski parlament dao je predsјedniku Emanuelu Makronu odriješene ruke da reformiše radno pravo, što je njegov prioritet za koji se nada da će povećati zapošljavanje

Ovlašćenje izvršnoj vlasti da dekretima reformiše radno pravo sinoć je usvojeno u francuskom Senatu.

Na taj način, koji sindikati osuđuju, parlament neće raspravljati o reformama već će samo biti konsultovan na početku i kraju procedure.

Protesti bi mogli da se preliju na ulice, a jedna opoziciona partija je osudila „zakon o socijalnom uništenju“. Sindikati su pozvali na akciju 12. septembra, dok radikalna ljevica predviđa „narodno okupljanje“ 23. septembra.

„Suština ove reforme neće imati nikakav uticaj na zapošljavanje, već je projekat da ispuni (…) stare zahtjeve poslodavaca (…) od prije 20 godina“, rekao je nedavno predsjednik jednog od sindikata Fransoa Omeril.

Reforma „koju francuski poslodavci smatraju „hitnom“, ide mnogo dalje od kritikovanog zakona o radu koji je prošle godine bio razlog socijalne krize i višemjesečnih protesta.

Sadržaj reformi je načelno poznat: prvenstvo korporativnih dogovora u nekim oblastima, ograničavanje odštete za neprikladno otpuštanje i drugo.

Glavni izazov za Makrona je da do kraja svog mandata 2022. reformom smanji nezaposlenost u Francuskoj na 7,0 odsto.

Cilj je i povratiti poverenje Njemačke koja odavno od Francuske traži strukturne reforme. Pariz želi da i dalje sa Berlinom čini evropski duo, u vreme kada se SAD udaljavaju a Britanija je u procesu Bregzita.

Vlada namjerava da brzo usvoji i primijeni mjere za „davanje više slobode i zaštite“ kompanijama i zaposlenima.

Mjere će na snagu stupiti odmah po usvajanju, iako treba da ih ratifikuje parlament, gdje Makron uživa ogromnu većinu.

Nezaposlenost i poslovi su glavne brige Francuza, prije imigracije i socijalne zaštite.

(BETA)