Njemački uvoz oštro pada, kreće ekspanzija suficita

Svijet

Njemački uvoz je oštro pao u junu u odnosu na prethodni mjesec, znatno više nego izvoz, što je uticalo na dalju ekspanziju spoljnotrgovinskog suficita zemlje

Savezni zavod za statistiku, Destatis, saopštio je danas da je izvoz u junu oslabio za 2,8 odsto, dok je uvoz pao za 4,5 odsto, tako da je njemački suficit u trgovinskoj razmjeni sa svijetom porastao na 21,2 milijarde eura sa majskog nivoa od 20,3 milijarde eura, izvještava agencija AP.

Njemački suficit je uzrok nezadovoljstva u SAD i drugim zemljama, koje optužuju Berlin da ne radi dovoljno na podsticanju domaće tražnje za stranom robom.

Izvoz je, prema sezonski neprilagođenim podacima, porastao u junu za 0,7 odsto u odnosu na isti mjesec 2016. godine, dok je uvoz porastao za 3,6 odsto.

Njemački izvoz u zemlje EU povećan je u junu za 2,4 odsto, dok su isporuke u zemlje izvan 28-članog bloka pale za 1,7 procenata.

Istovremeno, uvoz iz zemalja EU porastao je za 1,7 odsto, a iz zemalja nečlanica Unije je povećan za 7,5 posto, prenosi AP.