Slovačka se zakonima bori protiv dampinga radne snage

Svijet

Slovačka se sprema da u Zakon o radu unese zabranu socijalnog dampinga

Riječ je o rasprostranjenoj praksi da preduzeća stranim radnicima koje obično „uvezu“ posredničke agencije iz Ukrajine, Bugarske i Srbije, plaćaju manje nego Slovacima na istom radnom mjestu.

Zabranu socijalnog dampinga unijetu direktno u Zakon o radu najavio je slovački premijer Robert Fico posle sastanka s predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom i češkim premijerom Bohuslavom Sobotkom u Salcburgu.

„Problem zemalja Evropske unije je pregrijavanje tržišta rada. Zbog nedostatka radnika smo pod pritiskom da otvorimo slovačko tržište rada Ukrajincima, Srbima, Vijetnamcima. Ne možemo da dozvolimo da stranci rade kod nas za izrazito niže plate nego Slovaci“, rekao je Fico, prenosi slovački dnevnik „Pravda“.

Slovačka i Češka su uoči sastanka u Salcburgu odstupile od zajedničke linije Višegradske četvorke i odbile evropsku smjernicu o delegiranju radnika koja bi garantovala da delegirani radnici imaju najmanje minimalnu zaradu one zemlje u kojoj obavljaju posao. Prag i Bratislava zahtjevaju da iz te smjernice bude izuzet saobraćaj, a Slovačka zahtjeva i da se u platu uračunaju i dnevnice.

„Tokom poslednje godine smanjile su se zarade slovačkih radnika koje šalju na poslove u zemlje Evropske unije. To znači da su prije svega velika preduzeća odlučila da ne dijele svoj profit s radnicima i to nas je navelo da promijenimo stav“, rekao je slovački ministar rada i socijalnih pitanja Jan Rihter.

Slovačka je u svoj zakon već unijela da strani radnici ne smiju da rade u toj zemlji za platu manju od minimalne, koja trenutno iznosi 435 eura, ali problem je što takvu platu u Slovačkoj ima više od 100.000 ljudi i to kada slovačka preduzeća ne mogu da nađu radnike za više od 14.000 radnih mjesta.

Na sastanku s Makronom, Kernom i Ficom, premijer Češke Bohuslav Sobotka označio je kao socijalni damping i to što francuska, njemačka ili austrijska preduzeća u Češkoj štede na radnicima i za isti rad ili proizvedenu robu plaćaju im nekada i 70 odsto manje.

„Iza fenomena jeftine radne snage je i to što strana preduzeća štede na zaposlenima u Češkoj. Francuska i austrijska preduzeća kod nas plaćaju radnicima svega 30 ili 40 onoga što plaćaju radnicima u matičnim zemljama. Dio dividendi stranih preduzeća morao bi da ostane u Češkoj u vidu plata radnicima“, kazao je Sobotka, prenose češki mediji.

Sobotka je zatražio da bogatije zapadne članice EU izvrše pritisak na svoja preduzeća da se ubrza konvergencija i smanje mogućnosti za socijalni damping.

„I dalje postoje velike razlike u životnom standardu i platama, a pošto imamo zajedničko tržište, to povremeno izaziva potrese na tržištu. Moramo da iskoristimo sve instrumente da ubrzamo konvergenciju“, naveo je Sobotka.