Azerbejdžan kupovao pozitivna mišljenja evropskih političara

Svijet

Vladajuća elita Azerbejdžana koristila je tajni fond od 2,8 milijarde dolara za plaćanje evropskim političarima, pokazuje istraživanje nekoliko medija

Osim toga, kako se navodi, novac je korišćen i za luksuzne kupovine i „kupovinu tišine“, objavljeno je na sajtu Projekta izvještavanja o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP).

Novinari su čitav projekat nazvali „Azerbejdžan Laundromat“.

Oni navode da je novac od 2012. do 2014. korišćen za plaćanje evropskim političarima kako bi imali pozitivan stav prema vladi Azerbejdžana. Novac je takođe išao lobistima, novinarima, političarima i biznismenima.

Ističe se da je na taj način iz Azerbejždana za to vrijeme dnevno izlazilo tri miliona dolara.

Kako navode, novac je „kupovao tišinu“ – sve se dešavalo u periodu kada je azerbejdžanska vlast često optuživana za korupciju, namještanje izbora, zatvaranje opozicionih političara, boraca za ljudska prava i novinara, navode iz OCCRP.

Prema navodima OCCRP, novac je uticao i na glasanje Savjeta Evrope izvještaju o narušavanju ljudskih prava u Azerbejdžanu iz 2013. godine.

U tekstu se navodi da porijeklo novca nije poznato, ali da postoje određeni dokazi koji ukazuju vezu novca sa porodicom predsjednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva.

Do informacija o tajnom fondu prvo su došle danske novine „Berlingske“ koje su ih podijelile sa OCCRP, a potom je došlo do zajedničkog novinarskog istraživanja.

U istrazi su učestvovali novinari više evropskih medijskih kuća, među kojima su između ostalog i britanski „Gardijan“, francuski „Le Mond“, njemački „Zidojče Cajtung“, danski „Berlingske“, ruska „Novaja gazeta“, kao i slovenački list „Delo“.

Oni navode da se među onima koji su primili novac nalaze najmanje tri evropska političara, novinar koji je pisao pozitivne tekstove o vladi Azerbejdžana i biznismen koji je tu istu vladu hvalio.

Veliki dio tokova novca je i dalje nepoznat, ali podaci otkrivaju da su milioni dolara završili na računima kompanija i pojedinicama širom svijeta, među kojima su i fudbalski klubovi, agencije za putovanja i bolnice.

Ipak, navodi se da mnogi među njima nisu bili svjesni porijekla novca i da ne mogu biti optuženi, ali da njihova umješanost otkriva način na koji je novac iz tajnog fonda korišćen.

Polovina od 2,9 milijarde stigla je iz Međunardone banke Azerbejdžana, ofšor kompanija, ministarstava, ruske kompnanije za izvoz oružja… Novac je prebacivan u četiri ofšor britanske kompanije, a odatle trošen širom svijeta – Njemačkoj, Britaniji, Francuskoj, Turskoj, Iranu i Kazahstanu, a „Danske“, najveća banka Danske, rukovala je plaćanjem kroz niz malih kancelarija u Estoniji.

Među onima koji su primali novac je i niz uticajnih Azerbejdžanaca sa pozicijama ili vezama u vladi, na primjer porodica Jakiba Ajubova, zamjenika premijera i jednog od najmoćnijih politčara u zemlji. Takođe, tu je i Ali Nagijev, čovjek odgovoran za borbu protiv korupcije u Azerbejdžanu, dok je 130 miliona dolara otišlo je AvroMedu, farmaceutoskoj kompaniji Javašira Fezijeva, poslanika koji se specijalizovao za izgrađivanje dobrih odnosa sa evropskim političarima.

Iz OCCRP navode da sa je samo dio transakcija poznat i da će istraga tokom narednih godina pokazati gdje je sve novac iz Azerbejdžana završio.