Austrija ulaže veto na dugoročni budžet EU

Svijet

“Austrija i ostale države planiraju uložiti veto na dugoročni budžet Europske unije u periodu nakon Brexita, ako se planirani doprinosi država neto-uplatitelja ne umanje“,  izjavio je austrijski kancelar Sebastian Kurc.

Dok Evropska komisija lobira za porast doprinosa u iznosu od 1,11 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), fiskalno konzervativne države poput Njemačke, Austrije i Holandije spremne su dati maksimalno jedan odsto, prenosi Al Jazeera.

“Ako dođe do predstavljanja tog prijedloga, nećemo ga podržati, a vjerujem da to neće učiniti ni druge države neto-uplatitelji”, rekao je Kurc za austrijske medije, referišući se na grupu država koje u budžet uplaćuju više novca nego što ga dobijaju natrag kroz fondove.

Nada se prihvatljivom prijedlogu. Međutim, konzervativni austrijski čelnik dodao je da pregovori još traju.

“Nadam se da će nam biti predstavljen novi prijedlog, koji ćemo biti u mogućnosti prihvatiti“, rekao je Kurc.

Odlaskom neto-uplatitelja Velike Britanije iz EU, budžet se smanjuje, istovremeno se pojavljuju novi prioriteti, poput migracija i klimatskih promjena.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel sazvao je samit čelnika EU-a za 20. februar da bi se dogovorio novi zajednički budžet za 2021-27. godinu.