Čelnik Svjetske banke pozvao na hitru akciju zbog gubitka radnih mjesta

Svijet

Predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim smatra da će se ljudi, sa svim svojim nadanjima, morati suočiti sa surovom realnošću koju nosi budućnost, u kojoj će milioni poslova uglavnom biti automatiyovani, a roboti će zamijeniti niskokvalifikovane radnike

Jim Yong Kim održao je govor u New Yorku uoči godišnjeg sastanka Svjetske banke koji se ove nedjelje održava u Washingtonu, istakav[i tom prilikom da bi političari trebali da preduymu korake u pogledu ulaganja u obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.

Ulaganje u ljudski kapital

Svjetska banka planira da objavi skalu kojom bi se ocjenjivalo ulaganje pojedinih zemalja u ljudski kapital, poput obrazovanja. Tako ta organizacija, osnovana nakon Drugog svjetskog rata radi ulaganja u obnovu infrastrukture, mijenja svoj fokus.

Kim ističe da je u budućnosti za podsticanje ekonomskog rasta potreban drugačiji tip ulaganja, s obzirom da će roboti zamijeniti milione radnika.

“Ono što možete sa sigurnošću znati, bez obzira kako će ekonomija u budućnosti izgledati, je da će nam biti potrebni ljudi koji su sposobni da uče”, izjavio je Kim za BBC.