Kineska ekonomija pod pritiskom, rast maloprodaje usporava

Svijet

Rast kineske fabričke proizvodnje i maloprodaje naglo je usporio i u julu je iznevjerio očekivanja, budući da su epidemija i poplave poremetile poslovanje, pokazujući da ekonomski oporavak gubi zamah.

Industrijska proizvodnja u drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji povećala se u julu za 6,4 posto u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su podaci Nacionalnog zavoda za statistiku (NBS). Analitičari su očekivali rast proizvodnje od 7,8 nakon rasta od 8,3 posto u junu.

Maloprodaja je u julu porasla 8,5 posto u odnosu na prošlu godinu, što je daleko manje od prognoziranog rasta od 11,5 i povećanja od 12,1 posto u junu.

Kineska ekonomija se oporavila na nivo od prije pandemije, ali ekspanzija se smanjuje jer se preduzeća bore s višim troškovima i uskim grlima. Nove infekcije COVID-19 u julu dovele su i do novih ograničenja, što je poremetilo fabričku proizvodnju u zemlji koju je ovog ljeta već pogodilo loše vrijeme.

Azijska tržišta dionica skliznula su u ponedjeljak nakon što su podaci pokazali iznenađujuće oštro usporavanje pokretača globalnog rasta.

Podaci ranije ovog mjeseca također su pokazali rast izvoza, koji je bio ključni pokretač kineskog impresivnog oporavka od pada broja zaraženih virosom COVID-19 početkom 2020, neočekivano usporenog u julu.

Fu Linghui, glasnogovornik NBS-a, rekao je da oporavak Kine ostaje neujednačen zbog sporadičnih povećanja broja oboljelih od COVID-19 i prirodnih katastrofa.

“Oporavak domaće ekonomije i dalje se suočava s mnogim izazovima, a ograničenja u proizvodnji su se povećala”, rekao je Fu.

Kina je pooštrila socijalna ograničenja kako bi se borila protiv epidemije COVID-19 u nekoliko gradova, pogađajući sektor usluga, posebno putovanja i ugostiteljstvo u zemlji.

“S obzirom na to da kineski pristup ‘nulte tolerancije’ Covidu, buduće epidemije i dalje će predstavljati značajan rizik za izglede, iako je oko 60 posto stanovništva sada vakcinisano”, rekao je Louis Kuijs, voditelj azijske ekonomije u Oxford Economics.

Zemlja se također suočila sa lošim vremenskim uslovima u nekoliko provincija, a rekordne količine padavina u provinciji Henan prošlog mjeseca izazvale su poplave u kojima je poginulo više od 300 ljudi.

Više cijene roba također pritiskaju posebno mala i srednja preduzeća. Manje kompanije, kako je kazao menadžer prodaje u fabrici medicinske opreme u istočnoj provinciji Jiangsu, ne mogu prenijeti nedavna povećanja troškova sirovina na kupce.

“Ne usuđujemo se povećati cijene, ali naše cijene ne mogu pasti, inače uopće neće biti profita”, rekao je.

Inflacija proizvođačkih cijena u Kini, koja je porasla 9 posto u odnosu na godinu ranije u julu, vjerovatno će ostati visoka još neko vrijeme, saopšeno je iz NBS-a.

Sve veći broj analitičara smanjuje svoje procjene rasta za Kinu u trećem tromjesečju. Bruto domaći proizvod zemlje (BDP) povećao se za 7,9 posto u kvartalu april – juni u odnosu na godinu ranije.

ANZ je snizio prognozu BDP -a za 2021. na 8,3, sa 8,8 posto nakon razočaravajućih podataka iz jula.

“Iako je malo vjerojatno da će uvesti veliki stimulans kako bi povećali rast naslova, centralna banka će zadržati blagu pristrasnost”, kažu analitičari ANZ-a.

Nakon što je centralna banka u julu smanjila količinu gotovine koju banke moraju držati kao rezerve, mnogi analitičari očekuju još jedno smanjenje kasnije ove godine kako bi podržali rast.

Kineska centralna banka ubrizgala je u ponedjeljak milijarde juana kroz srednjoročne kredite u finansijski sistem, što su mnogi učesnici na tržištu protumačili kao pokušaj da se ojača ekonomija, iako su troškovi takvog zaduživanja ostali nepromijenjeni.

Ulaganja u osnovna sredstva porasla su 10,3 posto u periodu januar – juli u odnosu na isti period prošle godine, u poređenju sa rastom od 11,3 posto prema anketi Reutersa i povećanjem od 12,6 posto u periodu januar – juni.

Ulaganja u nekretnine, ključni pokretač rasta kineskog oporavka od poremećaja COVID-19, porasla su 12,7 posto u periodu januar – juli, u odnosu na rast od 15 posto u prvoj polovini ove godine.

Cijene novih stanova u Kini rasle su najsporije u posljednjih šest mjeseci u julu, dok su vlasti dodatno pooštrile pravila u sektoru nekretnina.