Rast ekonomije Turske u 2017. puno veći od šest posto

Svijet

Ministar ekonomije Republike Turske Nihat Zeybekci poručio je danas u Ankari kako će njegova zemlja 2017. godinu zatvoriti s ekonomskim rastom puno većim od šest posto, kao i s porastom izvoza od 11 do 12 posto, javlja Anadolu Agency

Zeybekci je bio gost uredničkog deska AA u Ankari, a tom prilikom se osvrnuo na aktuelna dešavanja u oblasti ekonomije, te odgovarao na pitanja novanara AA iz svih dijelova svijeta.

Govoreći o kretanjima kursa turske lire, Zeybekci je konstatovao kako se radi o privremenim kretanjima.

“Mislim da se radi o privremenim kretanjima, zajedno ćemo vidjeti. Ne smatram ispravnim intervencije Cenralne banke na spekulativna kretanja na tržištu. Ne treba ih dirati i ne treba intervenisati. To je najdjelotvornija reakcija prema spekulativnim kretanjima. Trenutna kretanja kursa sigurno nisu realna”, rekao je Zeybekci.

Govoreći o globalnoj ekonomiji, Zeybekci je istakao kako ekstremna vrijednost dolara nije dobra i održiva po ekonomiju Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

“Mi trenutno vjerujemo u sebe, vjerujemo u našu zemlju”, rekao je Zeybekci, naglasivši kako turska ekonomija ima veoma dobre rezultate.

“Cijeli svijet se slaže da će Turska u ovoj godini zabilježiti ekonomski rast puno veći od šest posto. Isto tako, cijeli svijet je svjestan da će Turska zatvoriti ovu godinu s porastom izvoza od 11 do 12 posto, što je za nas historijski rezultat”, dodao je Zeybekci.