Britanski parlament odbacio svih osam alternativnih prijedloga u vezi s Bregzitom

Britanski poslanici glasali su sinoć o osam različitih mogućnosti za Bregzit, ali nijedna od njih nije dobila podršku parlamentarne većine koja bi razjasnila smer Velike Britanije u procesu izlaska iz Evropske unije.

Glasajući za te opcije, parlament je pokušavao da pronađe alternativu sporazumu o Bregzitu koji je premijerka Tereza Mej postigla s Briselom. Taj sporazum parlament je do sada dva puta odbacio ubedljivom većinom.

Među opcijama o kojima su poslanici danas glasali bilo je, između ostalog, napuštanje EU 12. aprila bez dogovora, ostanak u carinskoj uniji EU i jedinstvenom tržištu, stavljanje bilo kog sporazuma o razlazu s EU na referendum i odustajanje od Bregzita u slučaju da razlaz bez dogovora postane izgledna opcija, navodi Asošiejted pres.

Najveću podršku dobio je predlog da Velika Britanija ostane u trajnoj carinskoj uniji s EU posle Bregzita, za koji su glasala 264 poslanika, a protiv 272.

Tesnom većinom odbačen je i predlog da o bilo kom sporazumu o Bregzitu bude održan referendum. Za taj plan glasalo je 268 poslanika, a protiv 295, prenio je BBC.

Izlazak iz EU 12. aprila bez dogovora odbačen je ubjedljivom većinom, 160 prema 400.

Za odustajanje od Bregzita, u slučaju da do izlaska iz Unije ne bude usvojen sporazum o razlazu, glasala su 184 poslanika, a protiv 293.

Britanski poslanici planiraju da suze listu opcija za Bregzit i da o njima ponovo glasaju u ponedeljak.

Parlament Velike Britanije glasao je juče ubjedljivom većinom za odlaganje Bregzita do 12. aprila ili 22. maja.

EU je prošle nedjelje odlučila da Velikoj Britaniji odloži izlazak iz članstva do 12. aprila, ako parlament u Londonu i treći put odbaci postignuti sporazum o Bregzitu, a ako ga usvoji, rok za Bregzit bio bi 22. maj, dan uoči izbora za Evropski parlament.