Stabilan rast BDP-a u EU i eurozoni u trećem kvartalu

Svijet

Ekonomske aktivnosti u Evropskoj uniji u cjelini i eurozoni u trećem su ovogodišnjem tromjesečju rasle gotovo nepromijenjenom dinamikom na kvartalnom nivou, a dodatno su ubrzale na godišnjem nivou, pokazale su u utorak preliminarne prve procjene Eurostata

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) na nivou 28-člane EU u trećem je tromjesečju porastao za 0,6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je uvećan 0,7 posto, preliminarna je prva procjena Eurostata.

Rast BDP-a po stopi od 0,6 posto zabilježen je i na nivou 19-člane eurozone, nakon takođe 0,7-procentualnog rasta u drugom kvartalu.

Na godišnjem su nivou privredne aktivnosti na naivou EU-a i eurozone dodatno ubrzale, dostigavši najviše stope u ovoj godini, pokazuje Eurostatovi proračuni.

U EU u cjelini sezonski prilagođen BDP uvećan je za 2,5 posto prema istom tromjesečju godinu dana ranije, nakon 2,4-postotnog rasta u drugom tromjesečju i 2,1-postotnog u prva tri ovogodišnja mjeseca.

U 19-članoj eurozoni rast sezonski prilagođenog BDP-a takođe je ubrzao na 2,5 posto, s 2,3-procentnog u drugom tromjesečju i 2-procentnog u prva tri ovogodišnja mjeseca prema istom razdoblju godinu dana ranije, procjenjuju u evropskoj kancelariji za statistiku.

Preliminarne prve procjene temelje se na podacima 17 zemalja koje čine 94 odsto ekonomije eurozone, odnosno 90 odsto ekonomije EU. Prve procjene rastu EU, eurozone i zemalja čijim će podacima Eurostat raspolagati bit će objavljene sredinom novembra.