Nova gasna sila se uzdiže

SAD su na putu da do kraja 2022. postanu drugi najveći izvoznik tečnog prirodnog gasa u svijetu. Iza Australije, a ispred Katara

Kako je objavila Međunarodna agencija za energiju, svjetski izvozni kapacitet LNG-a do kraja 2022. godine trebalo bi da dostigne 650 milijardi kubinih metara godišnje, u poređenju sa manje od 452 milijarde u 2016. godini, objavila je IEA.

„Do kraja perioda na koji se odnosi SAD će biti na dobrom putu da izazovu Australiju i Katar u pogledu vođstva među izvoznicima tečnog prirodnog gasa“, navodi se u izveštaju.

Trenutno niske cijene LNG već sada otežavaju izvoznicima, a konkurencija slabi uobičajeno stroge ugovore koji su dominirali u trgovini na velikim razmacima.

„Ova promjena će dodatno ubrzati povećanjem američkog izvoza, koji nije konkretno vezan ni za jednu destinaciju, pa će igrati veliku ulogu u povećanju likvidnosti i fleksibilnosti trgovine LNG“, kažu iz IEA.

Ukupno gledajući, iz IEA naglašavaju da će u narednih pet godina proizvodnja gasa u svetu porasti brže od nafte i uglja.