Upozorenje zbog nove direktive: Novac na internetu riskantniji

Svijet

Novac na internetu mogao bi uskoro biti riskantniji, što je rezultat nove direktive Evropske unije, izvještava njemački “Bild”.

Takozvana “Druga direktiva o platnim uslugama” (PSD II) omogućiće kompanijama da u budućnosti nude usluge informisanja o računu.  Sve što je potrebno je registracija kod Saveznog finansijskog nadzornog tijela (BaFin). Direktiva će stupiti na snagu od januara 2018. godine.

Sa PSD II, kompanije mogu zatim pogledati račune svojih kupaca na Internetu. Preduslov za to, prema Bildu, jest da se kupac saglasi i da pruzaocu uslugu informisanja o računu sa tajnim podacima. Time mogu pristupiti podacima računa u proteklih 90 dana. Na primjer, kompanije mogu saznati koliko korisnici zarađuju i na šta troše novac.

Svrha usluga informisanja o računu zapravo je pružiti korisnicima bolji pregled njihovih računa. Prema “Bildu”, zagovornici privatnosti sada su zabrinuti da bi internet divovi poput Amazona ili Googlea mogli ponuditi svojim korisnicima informacijske usluge o računima. Stoga bi došli do njihovih bankovnih podataka – i mogli bi poslovati s njima. Na primjer, kako bi podstakli korisnike da otkrivaju podatke, kompanije mogu nuditi posebne popuste. Čak bi i prevaranti mogli imati koristi od nove direktive.

Peter Mattil, specijalizovani advokat za bankarstvo i tržište kapitala u Münchenu, upozorava za “Bild”: “Nova direktiva EU otvara vrata prevarama i zloupotrebama podataka u online bankarstvu. Kupci mogu imati teške posljedice dajući internetskim kompanijama nesmetan pristup njihovim računima. “