Ponuda od 50 miliona dolara za vilu bivše SFRJ u Njujorku

Svijet

Za čuvenu Bekmanovu kuću u Njujorku, vilu koju prodaju zemlje bivše Jugoslavije, stigla je do sada najozbiljnija ponuda, piše Blic

Potencijalni kupac nudi 50 miliona dolara za tu nekretninu, koja se zbog ogromnog istorijskog značaja nalazi pod zaštitom države i grada Njujorka.

Izvor „Blica“ navodi da je proces prodaje nekretnina u ovom slučaju nešto komplikovaniji jer sve države sukcesori (Srbija, Slovenija, Hrvatska, BiH i Makedonija) moraju dati saglasnost kako bi se uopštee krenulo u ozbiljne pregovore.

„Ponuda od 50 miliona dolara je preliminarna. Kada se zemlje bivše Jugoslavije slože oko nje, kreće se u razgovore s kupcem, a prodajna cijena na kraju može biti i viša od ponuđene“, kazao je sagovornik Blica.

Prodaja Bekmanove kuće na Petoj aveniji, u kojoj se trenutno nalazi Misija Srbije pri UN, privukla je veliku pažnju američke javnosti i milijardera, pa se za svega dvadesetak dana za njenu kupovinu zainteresovalo šest potencijalnih kupaca. Ponuda od 50 miliona dolara inače je i oglašena cijena te nekretnine, a države bivše Jugoslavije su se dogovorile da je neće prodati ispod 40 miliona eura.

Ipak, čini se da će prodajna cijena ozbiljno premašiti početnu, što nije čudno s obzirom na istorijski  značaj i enterijer te vile. Njena cjelokupna unutrašnjost – namještaj, zidne slike, zlatni svjetionik i niz drugih pozlaćenih detalja – ulaze u kupoprodajnu cijenu.

Sagrađena je 1904. godine, prvi vlasnik zgrade je bio guverner Long Ajlanda – Robert Livingston Bekman, po kome i zgrada nosi naziv „Bekmanova kuća“. U ovom objektu odsjedao je Josip Broz Tito, a kako su objavljivali pojedini mediji, u njoj se skrivao nakon pokušaja atentata na njega u jednom hotelu. Ovu kuću Federativna Narodna Republika Jugoslavija kupila je 24. januara 1947. godine.

Osim ove vile i penthausa na Menhetnu, države bivše Jugoslavije prodaju još tri nekretnine. Prema saznanjima „Blica“, za objekat u Tokiju potrebno je izdvojiti najmanje 10 miliona eura, dok je početna cijena onog u Berlinu 10,2 miliona eura. Za nekretninu u Bonu bivše države SFRJ traže najmanje milion eura.