SAD izvoze prljavo gorivo u Indiju

Svijet

 Američke rafinerije nafte koje ne mogu da prodaju “prljavo” gorivo u SAD izvoze velike količine tog proizvoda u Indiju

Naftni koks, proizvod termičke razgradnje naftnih ostataka  kanadskog katrana i drugih teških ulja, jeftiniji je i oslobađa više toplotne energije od uglja.

Sa druge strane, naftni koks sadrži više ugljenika koji zagrijavaju planetu i daleko više sumpora, koji su štetni za srce i pluća što je glavni razlog zbog kojeg ga koristi malo američkih kompanija.

Rafinerije u SAD prodaju naftni koks širom svijeta, posebno u “energetski žednoj” Indiji, zemlji koja je prošle godine dobila petinu tog proizvoda koji su SAD izvezle, pokazalo je istraživanje agencije Associated press (AP).

SAD su 2016. izvezle više od osam tona naftnog koksa u Indiju, što je 20 puta više nego 2010. Kako navodi agencija AP, radi se o količini koja bi mogla da popuni osam njujoških nebodera veličine Empajer stejt bildinga.

Korišćenje naftnog koksa u brojnim fabrikama u Indiji doprinosi zagađenju već “opasno” zagađenog vazduha u toj zemlji.

Građani Nju Delhija navode da ne znaju sve razloge zbog kojih je vazduh u njihovom gradu toliko zagađen i dodaju da osjećaju bijes i razočarenje.

“Moj život je gotov… Moja pluća su gotova”, rekao je Stati Bir, jedan od stanovnika Nju Delhija.

On je iz džepa izvadio pumpicu za astmu i rekao da je to jedino što mu olakšava disanje.

“Ovako preživljavam… u suprotnom ne mogu da dišem”, kazao je on.

Analize naftnog koksa koji se koristi u blizini Nju Delhija pokazuju da on sadrži 17 puta više sumpora od uglja i 1.380 puta više od dizela, saopštili su indijski zvaničnici koji kontrolišu zagađenje vazduha.

Indija koristi i naftni koks iz domaće proizvodnje, što doprinosi zagađenju.

Industrijski zvaničnici navode da je naftni koks važno i vrijedno gorivo koje se koristi decenijama, a da njegova upotreba reciklira proizvodni otpad. Aktivisti za zaštitu životne sredine optužuju SAD, najvećeg proizvođača naftnog koksa na svijetu, da jednostavno “izvoze” ekološki problem.

Direktorka Centra za nauku i zaštitu životne sredine Suanita Narav rekla je da Indija ne treba da postane kanta za smeće iz drugih dijelova svijeta.