Venecuela mora ConocoPhillipsu da isplati 8,7 milijarda dolara

Svijet

Venecuela mora velikoj američkoj naftnoj kompaniji ConocoPhillipsu da isplati 8,7 milijardi dolara kao naknadu za njenu nacionalizaciju u junu 2007., odlučio je arbitražni sud Svjetske banke.

Ovom iznosu se dodaju kamate od 5,5 posto na godinu sve dok se ne isplati čitav iznos, dodaje se u dokumentu koji je u petak objavilo Međunarodno središte za rješavanje investicionih sporova (ICSID).

“Pozdravljamo odluku ICSID suda koja potvrđuje načelo da vlade ne mogu nezakonito oduzimati privatna ulaganja bez naknade”,rekla je Keli B. Rouz, pravna savjetnica ConocoPhillipsa.

Venezuela koja trenutno proživljava neviđenu ekonomsku i političku krizu zasad nije komentarisala.

Venezuela je u ljeto 2007. zapravo nacionalizovala svoje naftne izvore oduzevši kontrolu mješovitim preduzećima zaduženim za njihovu eksploataciju koja su dotad kontrolisale multinacionalne kompanije, među njima francuski Total i britanski British Petroleum.

Hugo Chavez, tadašnji socijalistički predsjednik, obećao je da će ih obeštetiti i otkupiti dio njihovih dionica polazeći od njihove knjigovodstvene a ne tržišne vrijednosti. Krajem 2007. ConocoPhillips je osporio takvu odluku i podnio tužbu ICSID-u.

Venecuela ima najveće dokazane zalihe sirove nafte od 302 milijarde barela, pokazuju podaci za januar 2018. koje je početkom januara 2019. objavila američka agencija za informiranje o energiji.