Prodaje se drevni grčki grad – cijena 6 miliona evra

City

Bargilija, drevni grčki grad, koji se danas nalazi na obali Turske u Egejskom moru, ponuđen je na prodaju za 35 miliona lira, odnosno 6,6 miliona evra

Bargilijom je nekada upravljala Atina, a ovu neobičnu ponudu podstakla je potreba za zaštitom njenog arheološkog blaga. Primjera radi, samo u Britanskom muzeju nalazi se 58 artefakata pronađenih na obali ovog 2.000 godina starog grada.

Smatra se da ga je osnovao Belerofont, junak grčke mitologije, u čast svog prijatelja Bargilosa, kojeg je ritanjem ubio krilati konj Pegaz.

Istraživači navode da je osnovan pre 200. godine prije nove ere, kada je kralj Filip V od Makedonije sa svojom vojskom tamo potražio utočište za vrijeme Kritskog rata, piše britanski Telegraf.

U blizini Bargilije, koja je udaljena sat vremena vožnje od Bodruma, nalazi se Artemidin hram. Od antičkog grada danas su ostale samo ruševine, koje ukazuju na to da je imao odbrambene zidine, hram i pozorište.

Grad je ponuđen na prodaju i 2015. godine, uz napomenu da su iskopavanja zabranjena, ali nije bilo kupaca. Cijena je u međuvremenu spuštena za oko 2 miliona evra.