Epl diže novi kampus za još 15.000 radnika

Svijet

Tehnološki gigant Epl (Apple) ulaže milijardu dolara u izgradnju novog kampusa u Teksasu, u sklopu plana da u sljedećih pet godina zaposle 20.000 ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama

Novi kampus biće otprilike kilometar udaljen od već postojećeg u Ostinu koji je trenutno dom za 6.200 Eplovih zaposlenih, te je ujedno i najveći kampus te kompanije nakon njihovog sjedišta u Kupertinu u Kaliforniji.

Epl će time postati najveći poslodavac u tom teksaškom gradu. U novom kampusu, naime, planiraju da zaposle 5.000 ljudi, a njegovi će kapaciteti biti dovoljni da s vremenom primi još 10.000, prenosi CNN Business.

Takođe, tehnološki gigant u iduće tri godine planira da otvori nove kancelarije u Sijetlu, San Dijegu i Kalver Sitiju, a svaki od njih imaće više od 1.000 zaposlenih. Stotine novih radnih mjesta planiraju da otvore i u postojećim kancelarijama širom SAD.

Epl je, inače, u januaru ove godine najavio da će investirati 30 milijardi dolara u svoju američku infrastrukturu i otvoriti 20.000 novih radnih mjesta u Americi. Za sada tvrde da su na dobrom putu, a samo su ove godine zaposlili 6.000 ljudi. Trenutno u SAD zapošljavaju ukupno 90.000 ljudi.

Dodatno, kako piše CNN Business, Apple planira da u idućih pet godina investira 10 milijardi dolara u centre za bazu podataka.