Potencijalno najveći trgovinski pakt na svijetu zasad bez Indije

Svijet

Lideri 15 azijskih zemalja dogovorili su se o uslovima potencijalno najvećeg trgovinskog pakta na svijetu, saopšteno je sa samita ASEAN-a.

Indija je odgodila odluku o pridruživanju tom sporazumu zbog neslaganja sa ukidanjem tarifa i drugih pitanja.

Sporazum pod nazivom „Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo“ (RCEP) podržava Kina, zatim 10-člana Asocijacija nacija jugoistočne Azije (ASEAN), kao i Japan, Južna Koreja, Australija i Novi Zeland.

„Konstatovali smo da je 15 zemalja učesnica RCEP-a zaključilo pregovore na bazi teksta sporazuma za svih 20 poglavlja i o svim suštinskim pitanjima pristupa njihovim tržištima“, navodi se u saopštenju lidera sa samita u Bangkoku, o sporazumu koji treba da bude potpisan 2020. godine, javlja Rojters.

„Indija ima značajna otvorena pitanja, koja i dalje nisu riješena. Konačna odluka Indije zavisiće od zadovoljavajućeg rješavanja tih pitanja“, dodaje se dalje.

Trgovinski rat Sjedinjenih Država i Kine dao je novi zamah dugogodišnjim pregovorima o stvaranju tog trgovinskog bloka, navodi britanska agencija.

Indija je, međutim, odlučila da ne prihvati sporazum u postojećoj formi zbog neslaganja po pitanju tarifa, trgovinskog deficita sa drugim zemljama i necarinskih barijera, prenijela je indijska javna televizija Prasar Bharati njuz servisiz, citirajući poruku indijskog premijera Narendre Modija sa Tvitera.

„Sporazum RCEP-a u sadašnjem obliku ne odražava u potpunosti osnovni duh i dogovorene vodeće principe RCEP-a. Ne rješava na zadovoljavajući način otvorena pitanja i probleme Indije“, napisao je Modi na Tviteru.

Indija strahuje da bi sporazum, koji zahtijeva postepeno ukidanje carina, otvorio njeno tržište poplavi jeftine kineske robe i poljoprivrednih proizvoda iz Australije i Novog Zelanda, što bi ugrozilo lokalne proizvođače u toj zemlji.