Putinova investiciona “šestoljetka” želi da uloži 400 milijardi dolara u ekonomiju

Svijet

U nastojanju da oživi ekonomiju koja već godinama stagnira ili pada, ruski predsjednik Vladimir Putin osmislio je šestogodišnji investicioni plan vrijedan 400 milijardi dolara, a investitorima će ga predstaviti naredne nedjelje na konferenciji u Sankt Peterburgu.

Plan uključuje brojne sektore, od popularne gradnje puteva i aerodroma do zbilja kreativnih područja kao što je ulaganje u klavire i klizališta. Kako navodi The New York Times, Putin poziva Rusiju da kupi 900 klavira i sagradi 50 pokrivenih klizališta. Takođe, zamisao je da ruski naučnici do 2024. godine objave 200 članaka u vodećim časopisima na temu genetike, piše Jutarnji list.

Kritičari smatraju da takav plan predstavlja korak unazad jer povećava ulogu države u procesu odlučivanja, što neizbježno asocira na ekonomski model iz vremena Sovjetskog Saveza. No, ruski ministar ekonomije Maksim S. Oreškin odbacio je takva poređenja, ističući da su nove mjere inovativne i predstavljaju dobru politiku.

– Postavili smo vrlo ambiciozne ciljeve. Ekonomski rast samo je jedan od njih. Planiramo i mnoge druge mjere koje će izravno uticati na kvalitet života ljudi – rekao je Oreškin.

Prije nekoliko mjeseci i ruski biznismeni su pozvani da slijede državu i povećaju kapitalne investicije. Ambiciozni ruski investicioni plan, pretpostavlja se, ujedno je nužni odgovor na američke i evropske sankcije. Plan bi trebalo da podigne raspoloženje u društvu, prepoloviti siromaštvo i poveća životni vijek sa 73 na 78 godina.

Stimulativne mjere, očekuje se, ubrzaće godišnji rast BDP-a na 3,1 posto do 2021. godine. Razgovori u Sankt Peterburgu s izvršnim direktorima kompanija i menadžerima fondova trebali bi donijeti konkretne smjerove tih razvojnih nacionalnih projekata.

Rusija je zapala u ekonomske teškoće u vrijeme finansijske krize kada su cijene nafte snažno pale, a dodatno pogoršanje uslova donijele su sankcije uvedene nakon rata s Ukrajinom 2014. godine. Upravo kako bi se zaštitila od novih udara, zemlja je osnovala fond u koji čuva rezerve od prodaje nafte. Uveden je zakon prema kojem u slučaju da je nafta skuplja od 40 dolara po barelu, porezi na ostvarene prihode šalju se u posebni fond. Na taj je način Rusija već skupila 500 milijardi dolara.