Kineska inflacija stabilna, malo ispod predviđanja stručnjaka

Svijet

Kineska inflacija fabričkih cijena stagnirala je u julu treći mjesec uzastopno, saopštila je vlada u Pekingu

To je blago ispod očekivanja eksperata koji upozoravaju na dalje usporavanje rasta druge najveće svjetske ekonomije.

Indeks proizvođačkih cijena porastao je u julu za 5,5 odsto na godišnjem nivou, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, što je na istom nivou kao u prethodna dva meseca, ali ispod prognoza ekonomista koji su u anketi „Blumberga“ predviđali da će iznositi 5,6 odsto.

Analitičar DŽulijan Evans-Pričard iz kompanije Kapital Ekonomiks kaže da se mirovanje proizvođačkih cijena „izgleda u cjelini duguje nedavnom oporavku domaćih cijena čelika, za koje je po našem mišljenju mala vjerovatnoća da će se održati“.

Kineske cijene čelika porasle su u julu, što je dovelo i do uspona cijena na svjetskom tržištu čelika, saopštilo je Udruženje industrije gvožđa i čelika u Kini.

Istovremeno, opšta inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI) zabilježila je u julu rast od 1,4 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je blagi pad u odnosu na junski nivo od 1,5 odsto.

Inflacija potrošačkih cijena je „generalno stabilna“, naveo je analitičar Državnog zavoda za statistiku Šeng Guoking u saopštenju, dodajući da su visoke temperature i obilne kiše ovog ljeta podržale cijene povrća i jaja.

Podaci o inflaciji dolaze dan nakon objavljivanja pokazatelja o rastu kineskog izvoza i uvoza, koji su takođe su značajno usporili u julu.